Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2008 14:43 - Градски легенди
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4252 Коментари: 1 Гласове:
0



Това трябваше да види бял свят отдавна и на друго място, но не би.
Наскоро се разрових в "прашните директории" и реших все пак да го метна някъде, преди да бъде изтрито.

Ъъъ... приятно четене, надявам се да ви е забавно :)


Градски легенди - как звучи само,а ?

Помните ли едноименния филм, в който психопат/ката почна да избива хората около себе си, използвайки сценария от познати урбанистични митове.А какво знаете за тях ?

Чували ли сте такива ?

Вярвали ли сте им ?

От къде тръгват, за какво служат ? Дали са просто мръсни и продаваеми истории които използвате за да впечатлите някого, дали са гаден трик в борбата за пазар и реклама, дали са истина ?


Мистериозното и непознатото винаги ме е вълнувало, винаги съм искал да знам повече и да разплитам загадки, винаги съм навирал чипия си нос на места в които нямам работа.В няколко статии, ще се опитам да разнищя някой от популярните градски митове и легенди в България, да направя сравнение с техните образци по света и да разбера има ли истина в случката. Приятно четене...


1. Дама Пика


Едва ли има човек, който, дори и откъслечно да не е чувал за страховитата отмъстителка от света на духовете, която може да бъде призована в тъмна нощ и или да отговори на въпросите ви, или да ви убие.

Има вариации как точно трябва да я призовете : на пълна тъмнина или на светлината на запалена свещ, сам или с произволен брой сподвижници. Дали трябва да имате и карта "Дама Пика" или не е нужно. Колко пъти трябва да произнесете името и.Дали да сте голи или облечени в черно.


Както и да е, преди доста години, в гимназията, след порядъчно количество изпит алкохол с една моя позната, споделяща интересите ми към тъмното и окултното, решихме да се пробваме.

Загасихме светлината, запалихме две свещи, застанахме пред огледалото и се съсредоточихме в отражението на пламъка от свещите. Произнесохме името и тринадесет пъти и зачакахме - според версията която използвахме, тъмнокос женски образ трябваше да се появи в огледалото и след като ни оцени, или да ни даде възможност да и зададем по един въпрос или да ни убие.

Признавам си, имаше някаква тръпка, определено ме беше страх.Е, образ не се появи, но, предполагам заради изживените емоции, след това правихме секс с дружката ми - нямаше нищо мистично, но не бих се оплакал.


Реално, ако вярвате в магии и ритуали, си изглежда като качествено призоваване - свещи, насочена мисловна енергия, тъмнина, огледало, всичко си има.

За радост обаче, все още не съм чул да се е явила на някого, нито пък да са намерили ококорен труп държащ карта пред огледалото и около него - останки от запалени свещи.


След наистина кратко изследване по темата, открих че подобен градски мит има в кажи-речи всички англоезични държави - само че, въпреки че всичко останало съвпада, там призовават Кървата Мери - или Адската Мери, или Черната Агнес или Дамата на смърта, вариации на името има много.

Двете главни версии са, че тя е или духа на вещица, живяла в околността преди много години и изгорена на кладата, или на жена загинала в нелепа автомобилна катастрофа и искаща да отмъсти за неизживените си години.

Интересен исторически факт е, че "Блъди Мери" се появява за пръв път в аналите на историята в средата на 16-ти век.

Става дума за английската кралица Мери 1-ва ( 1553 - 1556 ) която е получила прозвището си заради избиването, по нейна заповед, на многобройни последователи на протестантството в Англия - тя е била върла католичка.


Та, този мит е напълно безвреден. Може да го ползвате, за да сплашите компанията и да накарате русата мацка седнала до вас кротко да се притисне в рамото ви.

А ако все пак успеете да я призовете, и оживеете, моля споделете как сте го направили. "Щото изгарям от желание да я питам разни неща...


2."Специалният" сос в ... една верига за бързи закуски.


Преди няколко години имаше голяма истерия около соса за дюнерите в тази верига от закусвални - разказваха се, от човек на човек какви ли не истории и даже по някой жълти издания, се писаха статии.

Каква е случката ли ?

В общи линии, ставаше дума за жена, клиентка, която хапнала на крак в една от закусвалните и след няколко дена се почувствала много зле. Бързия преглед при лекар доказал диагнозата - хепатит ( в някой версии - СПИН ). Понеже тя била вярна на партньора си ( пак в някой версии - все още девствена ученичка ) се провело бързо разследване, което довело от разкритието - един от готвачите в закусвалнята, от арабски произход, болен и обладан от тотална мизантропия се заел да разпространява заразата, като, с извинение - се изпразвал в хранителните продукти и по-специално в чесновия сос за дюнерите ( сещате се нали, онзи белия, лигавия ).В последствие, така и не се разбра какво е станало - имало ли е възмездие, какво е станало с жертвата...

Тази история така и не бе потвърдена или отречена от официалните медии - всъщност, не бе и спомената.Така като гледам, закусвалните още са си на мястото, имат си клиентела, наскоро и аз ядох в тази на "Славейков " - пък нищо ми няма.


"Един мой приятел, чиито родители работят в ХЕИ, се кълнеше че било истина и даже майка му водела разследването.Странно, понеже той винаги си е похапвал там без скрупули - и преди, и сега."


Не съм твърде запознат с медицината и биологията, но си имам познати медици и Гугъл за тази работа - та изглежда че и двата вируса, споменати в легендата не издържат на топлинна обработка, нито пък - извън човешкия организъм. Изглежда, че за да е достоверно, готвачът е препрочел книгата на Онан току пред лицето на клиентката - къде ли е блеела в момента ?


Почти в цяла Европа, както и в САЩ, има разновидности на тази градска легенда.Интересен факт е, че в повечето случай, жертвите са жени - млади, проспериращи и или не водят активен полов живот, или са безкрайно верни и отдадени на съпрузите си.

Освен това, предполагам това се дължи на ксенофобия и расизъм, винаги става дума за чуждестранна кухня - или арабска, или ориенталска, или мексиканска.

И винаги, за да е по-пикантно, става дума за заразяване с семенна течност, явно на хората им харесва тази по-гнусна версия, и пренебрегват по-достоверната за кухня версия - заразения готвач се убожда/порязва и така заразата се пренася в храната.

Как точно тръгват такива истории - дали са породени от ксенофобия, дали ги измислят незадоволени вкусово клиенти с развито въображение или са гаден рекламен ( по-скоро "антирекламен") трик от страна на конкуренцията- никой не знае.

Дали ще ядете там, си е ваш избор.Аз съм с две ръце за вредната, но вкусна храна тип "бърза закуска", така че ще продължа да си набивам дюнери.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. laura - Лелее, човече,
02.10.2008 17:14
откъде я измъдри тази снимка - този път аз се стреснах. Предишната беше по-хубава. Тази направо злокобна ми се вижда и мисля, че нарочно си я сложил - има нещо демонично. :)

А това за соса може направо да ме откаже да ям навън. Направо се потресох.
цитирай
Търсене