Митология на маите

беше изобразен

митология

В ацтекските митове Tezcatlipoca често се появява като противник или съперник на Quetzalcoatl и като двойник и спътник на Uitzilopochtli в техните дела. Според ацтеките Тезкатлипока олицетворява зимата, северът, нощното небе, покрито със звезди, така че той е изобразен с черно лице, покрито с жълти напречни ивици, или под формата на духа си ягуар-близнак (асимилация на петниста козина до звездното небе). Според някои митове Тезкатлипока се превръща в Полярната звезда, за да произведе огън; става съзвездието Голяма мечка. В тропиците това съзвездие стои в своя зенит, така че жителите на Мезоамерика го възприемат като образ на еднокрак човек и често е изобразяван с откъснат крак. Придружаващ идентификационен символ на Тезкатлипока е огледало с извиваща се от него къдрица дим (оттук и името му), подсилено или на слепоочието, или на пънчето на крака; в него той можеше да види всичко, което се случва в света. Вълшебната пръчка с кръгла дупка в единия край, която той държи в ръцете си, също служи на това, през което Тезкатлипока вижда всичко скрито и тайно. Друг отличителен белег на Tezcatlipoca е кръглият кожен пръстен (символ на вечността), висящ от жълта панделка на гърдите. Трима от братята му имат един и същ пръстен: Quetzalcoatl, Uitzilopochtli и Shipa Totek. Ацтеките имат и лек близнак на Тезкатлипока - червената Тезкатлипока (синкретизация с бог Шип-Тотек).

Тезкатлипока е смятан както за благотворни, така и за пагубни божества: той е бог - създателят на света и неговият разрушител, око, което вижда всичко през нощта, съдия и отмъстител на всяко зло, всезнаещ и вездесъщ, безмилостен, изпълнен с изненади. Неговите епитети: „този, който разполага по свое усмотрение“, „този, на когото всички сме роби“. Можеше да даде щастлив живот и просперитет, но често се обиждаше и се превръщаше в зъл разрушител. Така например той направи с толтеките. За да изпита смелостта на младите воини, Тезкатлипока се представи странно през нощта и ги предизвика към битка. Воинът, победил Тезкатлипока, получи като откуп няколко бодли от агава, което предвещаваше броя на пленниците, които ще залови в следващата битка. За особено ужасен външен вид на Тезкатлипока се смятало тяло без глава, с две врати в сандъка, които след това се отваряли и затваряли, издавайки звук, подобен на звука на брадва на дърво. Фигури на Тезкатлипока в този облик са намерени в Теотиуакан.

Tezcatlipoca вероятно се основава на хтоничния бог на подземните сили, вулкани и обсидиан. С появата на племената нахуа той се слива с божеството на звездното небе, север и студ, следователно той е старото слънце от първата ера. Tezcatlipoca, заедно с Quetzalcoatl, разделя Cipactli на небето и земята и става бог-творец. Тезкатлипока бил широко почитан и му били правени много жертви. Ацтеките избират всяка година имитатор на Тезкатлипока, красив младеж, който няма физически увреждания. С имитатора се отнасяха като с божество, удовлетворяващо всяко негово желание, след една година той беше тържествено принесен в жертва.

Ек-Чуак („черна звезда“) - бил богът на търговците, покровител на търговците. Като всеки търговец, той имаше раница със стоки зад гърба си. Той беше изобразен с дебели устни, очертани около тъпа червена боя. Тогава той става покровител на собствениците на какао и какаови плантации. В негова чест се проведоха церемонии през месец Муан. Връзката между търговците и какаото е пряка - по това време какаовите зърна са били универсална валута (платежно средство).

Юм-Кааш („господар на горите“) - младият бог на царевицата, известен още като Юм-Вийла. Генетично се връща към "дебелия бог". Той беше изобразен като млад мъж или тийнейджър с глава, превърнала се в кочан, или с вълнообразна, сресана нагоре коса, подобна на царевични листа. Неговият култ беше изключително популярен.