Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Гръцка Митология: Триглавият Цербер сее отровно биле

Гръцка Митология: Триглавият Цербер сее отровно биле

Гръцка Митология: Триглавият Цербер сее отровно биле

Триглавото куче от древногръцката митология Цербер, което пази входа на подземния свят, е виновно за съществуването на една билка, която едновременно е считана и за полезна, и за отровна.

Става въпрос за растението Аконитум или известно още като Вълче биле.

Гръцка Митология: Триглавият Цербер сее отровно биле

Според митологията растението поникнало от слюнката на Цербер, когато Херакъл успял да победи с голи ръце звяра и го извлякъл на горния свят.

Цербер е роден от Тифон и Ехидна и е стража към подземния свят на древногръцкия бог на подземния свят и мъртвите Хадес. Цербер има опашки на дракон, а от устите му капе отровна слюнка.

Листата, семената и корените на Вълчето биле, родено от слюнката на Цербер, съдържат смъртоносната отрова аконитин. Тя забавя сърдечния ритъм и понижава кръвното налягане.

Някога с помощта на отровното растение селяните защитавали добитъка си от нападение на вълците. Те ги примамвали с месо, напоено с отровния сок на вълчето биле.

Вещиците в Средновековието пък използвали растението, за да забъркат от него своите магически отвари. Една от тях била мехлем за летене.

Листата на вълчето биле са дълбоко нарязани. Цветовете й растат на високи класове и достигат един метър височина. Цъфти през лятото.

Растението се използва широко във фармацевтичната индустрия. В малки количества има антиревматично, болковъзпиращо и хомеопатично действие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest