Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Суеверията за котките от древен Египет до днес

Суеверията за котките от древен Египет до днес

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k887
Суеверията за котките от древен Египет до днес

В поверията на много народи на котката е приписвана магическа и свръхестествена сила. Тя символизира хитрост, лъжа и дяволско хитроумие.

В Средновековието образът на котката, която лови с нокти мишка, е отъждествяван с образа на самия Сатана, ловеца на човешките души. Именно в образа на котката в символиката на някои народи е представян образа на смъртта.

Родината на котката е Древен Египет. Там тя била считана за свещено животно и е била под закрилата на закона. Най-древното изображение на това оживотно датира от второто хилядолетие преди нашата ера.

В онези древни времена египтяните отворили за котките вратите на своите домове, за да могат те да им помогнат да опазят реколтата си, като унищожат всички гризачи в зърнохранилищата.

Специално обучени котки се използвали и за лов на птици. За убийство на котка, според древните египетски закони, се налагало смъртно наказание. В някои случаи то било заменяно на по-малко строго наказание – отрязване на пръст или ръка.

Суеверията за котките от древен Египет до днес

Във връзка със смъртта на котка в домовете на египтяните се обявявал траур. Всички членове на семейството в знак на скръб подстригвали косите си и изскубвали веждите си.

Умрялото животно се балсамирало и погребвало на специално гробище. Мумии на котки често са намирани и в гробници на фараони. В Европа котката става известна преди около две хиляди години.

През първи век преди новата ера котките се споменават от Плутарх. В древния Рим котката се превърнала в атрибут на богинята на свободата Либерта.

Във Франция и много други европейски държави на котките са приписвани магически сили. През Средновековието, когато инквизицията обявила война на вещиците, котките са изгаряни заедно с тях на кладата.

В Китай котката е символ на дълголетие и ясновидство. Също както и в древния Египет, животното се асоциирало с Луната. Смятало се, че котката има способност да вижда нощните духове.

Китайската традиция свързва с черна магия само бялата котка.

В Англия черната котка се смята за предвестник на щастие. Моряците взимат черна котка, когато ги очаква далечно плаване, за да се върнат живи и здрави вкъщи.

В САЩ момичетата, които се чудят дали да се омъжат, издърпват три косъма от котешка опашка. Те се завиват в хартийка и се слагат пред вратата.

На сутринта хартийката се развива и ако космите са оформили буквата Y, това означава, че трябва да се омъжи , а ако косъмчетата оформят буквата N, кандидат-женихът не си струва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ирина-2-3.12.2001
ирина-2-3.12.2001
03.06.2011 11:05
Какво означава моя сън ?
1
0
Анонимен
Анонимен
23.12.2010 02:26
Е знае ли се дали са суеверия или има и истина ? Това ме интересува. Някой може ли да потвърди или отрече независимо кой от вариантите ?
0
0