четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Персийска митология



Персийската митология се развива в сегашния Иран преди около 1500 години преди новата ера .След около 1000 години религия позната като Зороастрианизъм се появила в района на Персия.В нея се вярвало в същите работи като в старата но включвала и нови митове и богове.Резултата от това била митология основана на космическата битка между доброто и злото.
Корените на персийската митология идвали от Южна Русия и Централна Азия някаде около 1500 година преди новата ера , Индо-Европейските хора мигрирали на юг от степите в страни познати сега като Турция , Иран и северна Индия.Тези които се остановявали в Иран се наричали Перси.Тяхната митология имала много общо с ранния Хиндуизъм и вероятно се развивала от Индо-Европейски източници.С времето Персийците започнали да се влиаят и от Месопотамия която се намирала на западната им граница.
Човекът който променил религията им се казвал Зороастер , той бил пророк роден през 628 години преди новата ера , неговата религия преобладавала в Персия преди появата на Исляма.Гръцки историци пишат че най-ранните данни за Персийската митология иват от Зороастрианиската свещенна книга – Зенд Авеста.Голяма част от Зенд Авеста била изгубена след като Александър Македонки завладява Персия през 334 година преди новата ера.
В основата на Персийската митология с били два много силни бога близнаци.
Ахура Мазда е саздатяля , той е бога на светлината,истината и добротата.Неговия враг Ариман е бога на тъмнината , лъжите и злото , създател само на унищожението, болестите и бедствията.Светът бил тяхното бойно поле.И макар че били напълно равни съдбата на Ахура Мазда била да победи,затова той е също така познат като Мъдрият Лорд - върховен бог на Персия.
Древно персийската митология също така включвала и богът Митра който е бил бог на войната,слънцето и закона , той се превърнал в голям култ в Римската империя.
Анахита е била богинята на водата и плодородието.
Веретрагна бил бога на победата , той се появил на земята в десет форми – вятър,бик,кон,камила,гарван,овен,глиган и човек.
Но Зороастер избрал за върховен бог само Ахура Мазда което е била една от първите стъпки към монотеизмът.
На Ахура Мазда и било заповядано да създаде седем архангела наричани Амеша Спентас , те представлявали изстината,силата,безсмъртието и други аспекти от съществуването му.
В Персийската митология се включват и герои и крале.Героят Траеталона се бил срещу Ази Дахака – той е триглав демон контролиран от Ариман.Когато Траеталона наръгал Дахака в гърдите от раната започнали да пълзят змии и гущери.За да предотврати бедите които Ази Дахака щял да нанесе на света той го заключил в планина където ще остани докато не започни края на света , когато това стани Дахака ще се освободи и ще бъде убит от друг герой на име Кересаспа.
Легендарния крал Бахрам Гур се появява често в поеми и песни като е представян за велик поет и много добър ловец.
Най-великия от всичи герои бил Рустум чието приключение започва в Шан Намах (Книгата на Кралете) написана от поета Фридави около 1010 година преди новата ера.
В Персийската митология най-често засяганата тема е битката между доброто и злото , между Ахура Мазда и Ариман.Но те не били единствените замесени в тази битка.Армия от ангели наречени Язатас се били на страната на Ахура Мазда.Ариман пък имал своя армия от зли духове наричани Дрегванти и Деваси.Хората също участвали в битката,всеки човек трябвало да избере дали да последва истината или лъжата.Разтенията,животните и всичко друго също имало право на избор.
Ахура Мазда създал света като изпратил лъч от своята чиста светлина в празното пространство между него и Ариман който го атакувал,тогава Ахура направил заклинание което да укроти Ариман за 3000 години и създал последното си произведение Гайомарт – първия човек.Но в отговор на това Ариман изпратил първата жена демон на земята за да убие Гайомарт.
Вавилонските астрономи кръстили съзвездия на техните богове.
Звездата Сириус представлява бога на дъжда Тищрия който се бил срещу Апуша.
Тищрия бил под формата на бял жребец а Апуша под формата на черен кон,те се били три дни.Тогава се намесил Ахура Мазда и Тищрия победил злия демон.
Когато Гайомарт умрял той се превърнал в две разстения които пък се превърнали в първата жена и мъж на име Маша и Монор.Те били родители на цялото човечество,но Ариман ги заблудил че той е тяхния създател и когато те повярвали на тази лъжа злото и страданието нахлуло на земята.
Легендата за Рустум показва човешкия принос в битката между доброто и злото,той бил толко силен и смел че краля го направил военноначалник на армията си.Тогава Белия Демон отвлякал краля и Рустум организирал спасителен отряд.По време на пътуването си Рустум прекосил пустинята,убил дракон,и цяла армия от демони.Той успял да премине през тези препиятствия благодарение на неговия кон Рукш и войн наречен Ахулад.Историята за Рустум свършва в пещерата на Белия Демон където той изтръгва демоничното му сърце.
Според Персийската митология когато един човек умре той отива в отвъдното.Душата на човека трябва да премине през въжен мост наречен Чинват.Чистите души минават през моста без проблеми и отиват в рая , но за опетнените моста пропадал и ги водел право в ада.
Зороастрианизмът е първата религия в която се споменава за края на света.
Краят ще започне при появата на тримата спасители синовете на Зороастер.
При появата на първия спасител Хушедар слънцето ще спре на едно място за десет дни и хората няма да ядат месо през това време.
Когато втория спасител се появи слънцето ще се скрие за двайсет дни и хората ще спрът да пият мляко.И точно когато светът ще е близо до спасението злия дух Ази Дахака ще се освободи от затвора си , и само след като бъде убит ще пристигне третия спасител Сошиант и хората ще спрът да ядат и разстенията и ще живеят само на вода което ще позволи на всеки войник на доброто да се бие и да победи злите врагове.
Тогава светът ще бъде погълнат от огън и разтопен метал за три дни и всеки който някога е живял на земята ще се завърне на нея чрез огъня но тези които са опетнени ще изпитват адски мъки докато преминават през огъня.Тази последна битка ще прогони злото от земята и ще остави само невинните хора за да боготворят Ахура Мазда.
Перскийската митология оставила голямо влияние върху света и най-вече в Еврейската религия.
Митолозите смятат че Християнската и Ислямска вяра произлизат от Произлизат от Персийската митология защото Персите са били първите които са боготворили само един върховен бог.
Нехарактерно за другите митологии Персийската се разпространява изван кориците на древните книги , тя е оцеляла хиляди години и дори и до ден днешен има групи Иранци които все още боготворят Ахура Мазда.Други последовтели на Зороастрианизмът съществуват в Индия.Персийската митология е оставила белег дори и в съвременния свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар